Debatindlæg bragt i medierne

DF er ikke Putins ven

Randers Amtsavis, 24/1/2017.

 

Putin er en udemokratisk enehersker, og hans styre er usympatisk. Det kan der ikke være nogen som helst tvivl om.

Og når politiske modstandere og kommentatorer forsøger at fremstille det, som om DF skulle være ven med Putin eller, at vi taler Ruslands sag, så er det fuldstændig forkert og helt urimeligt.

DF taler Danmarks og danskernes sag. Ikke andres. Vi står over for et komplekst trusselsbillede, som hele tiden udvikler sig. Hvem kunne forudse terrorangrebet 11. september 2001? Derfor er det DF's klare holdning, at Danmark skal have et stærkt forsvar med flere værnepligtige.

En konflikt med Rusland på den anden side kan blive en mulighed, men der er desværre også andre trusler, som vi må tage højde for. Især truslen fra islamisk terror. Derfor skal vi have et stærkt dansk forsvar forankret i et stærkt Nato.

Vi skal ikke være naive i forhold til Rusland. Men vi skal være mere realistiske og pragmatiske. Det er ikke i Danmarks interesse at bidrage til, at forholdet forværres. Det ville være godt, hvis spændingerne mellem Vesten og Rusland kunne blive nedtrappet, og vi kunne vende tilbage til en mere almindelig dialog. Det kræver selvfølgelig også aktiv russisk medvirken, og det er jo ikke nogen selvfølge.

Især de baltiske lande og Polen er modstandere af dialog med Rusland. Det er ikke svært at forstå de historiske årsager til disse landes skepsis over for Putins Rusland. Men jeg mener, at der inden for Nato bør være rum for at føre en debat om en mere pragmatisk kurs over for Rusland.

Vores østeuropæiske allierede skal selvfølgelig vide, at vi bakker 100 procent op om Natos sikkerhedsgaranti. I Nato hedder det én for alle og alle for én. Og det skal det blive ved med. Men det behøver ikke betyde, at vi ikke kan tage en tiltrængt drøftelse af, om den nuværende kurs i forhold til Rusland er den rigtige.

Der er noget paradoksalt i, at vi har indført handelssanktioner mod Putins regime, mens det officielle Danmark ruller den røde løber ud og gemmer kritiske røster af vejen, når en kinesisk diktator kommer på besøg.