Debatindlæg bragt i medierne

Rejserapport fra Ukraine III: Dialog med Rusland, – samt...

Under mit besøg i Kiev taler jeg med endnu en ukrainsk kvinde med et hjerteformet ansigt. Men her er der nogle stålsatte blå øjne, der lyser imod mig. Hovedet lægges ikke indsmigrende på skrå. Der er ikke så mange appeller til blidere følelser. Hun er dybt alvorlig og dybt koncentreret, når hun prøver at forklare mig situationen. “Jeg er rationel, og det er ikke alle, der kan lide det”, siger hun.

 

Det er en af de mest kendte ukrainske politikere – Nadja Savtjenko, jeg taler med. Hun er tidligere helikopter-navigatør, har kæmpet i Østukraine og har siddet to år i russisk fangenskab. Hun er nu medlem af det ukrainske parlament, Radaen. Hun blev hyldet som en nationalhelt, da hun slap ud af fangenskabet, men nu er hun lige blevet smidt ud af Sikkerhedsrådet, fordi hun har opfordret til dialog med Rusland. De politkere og frivillige soldater, jeg har talt med, bryder sig ikke mere om hende. Hun burde sendes tilbage til fængslet i Rusland, er der en, der siger. Men da jeg går på gaden i Kiev sammen med Nadja, genkender folk hende og kommer spontant hen og takker hende.

 

Hun siger: Det er ikke kun en borgerkrig, der foregår i Ukraine. Det er Rusland, der har angrebet os, men de har fået svage sjæle med i oprøreret, fordi de har bearbejdet dem med propaganda. FSB har arrangeret provokationer, der har fået det til at se ud som, at ukrainske enheder har beskudt civilbefolkningen i Donbass. Derfor er der selvfølgelig vrede blandt folk der.

 

Ukraine står foran tre valgmuligheder:

1- fortsætte krigen alene som nu

2- forsøge at trække Europa og NATO ind i krigen imod Rusland

3- få gang i en dialog med Rusland, og forsøge at afslutte konflikten med forhandlinger

 

Nadja ønsker den tredje mulighed. Rusland, Ukraine og de lande, der grænser op til Ukraine skal sætte sig ned og finde ud af det her. Det kræver en stærk ukrainsk forhandler at komme ordentligt ud af sådan nogle forhandlinger. Og lige nu er der ikke en stærk forhandler. Præsidenten er svag og miskrediteret. Der vil først ske noget, når der er en ny ved roret i Kiev. Nadja ønsker præsidenten fjernet og nyvalg udskrevet. Det vil give Ukraine en ny mulighed.

 

Hvis den kommer, vil hun ønske at Vesten vil lægge pres på Ukraine, Rusland og de øvrige nabo-lande for at få gang i forhandlinger, så man kan få fred.

 

Lige nu går det dårligt. Minsk-aftalen overholdes ikke. Nadja arbejder på at få udvekslet fanger, som der står i aftalen, at man skal. Der står også, at de skal have amnesti.

Men dem, der har brugt våben imod Ukrainere (seperatisterne) kan ikke benådes og tilgives. De vil blive slået ihjel i gaderne af rasende borgere. Derfor er det bedre at sende dem til Rusland. Derimod skal de civile borgere i Donbass-området overbevises om, at der er plads til dem i Ukraine. Der skal på den måde gennemføres en udsoning.  Hvis ikke man får en sådan udsoning, vil Ukraine risikere at bryde op i flere områder, og det ønsker ingen, siger Savjenko.

 

Når Rusland er ude af Donbass, er der stadig spørgsmålet om Krim.

Hvis Rusland beholder Krim, skal Ukraine gøre alt for at komme ind i NATO og oprette militærbaser tæt på

Rusland. Hvis Rusland opgiver Krim, kan Ukraine til gengæld love neutralitet.

 

Nadjas mål er en ukrainsk stat, der omfatter Krim og Donbass og resten af Ukraine. Men kun dem, der elsker Ukraine, og vil være loyale overfor Ukraine skal være i Ukraine. Hvis man hellere vil være russer eller hviderusser, skal man rejse derhen.

Man skal også kun have eet officielt sprog i Ukraine – ukrainsk.

 

Nadja siger, hun er træt af politik. Hun er soldat og bedre til at kæmpe. Hun sukker. Alligevel er hendes bevægelser og kropssprog fyldt med energi og beslutsomhed, da hun slutter her og haster videre til andre møder.