Debatindlæg bragt i medierne

Rejserapport fra Ukraine I: Politiske fanger i Ukraine

Elena Bondarenko er en kvinde i 30’erne med et yndigt hjerteformet ansigt og store brune øjne. Elena tilhører det gamle styre, og er i dag i opposition til den siddende regering. Mere om dette i slutningen af indlægget.

 

Vi sidder på en cafe i Ukraines hovedstad Kiev og hun fortæller mig rystende historier.

 

Jeg gengiver her samtalen.

 

Elena fortæller om folk der lider i krigszonen i de østlige provinser, hvor hun selv stammer fra.

 

Hun fortæller om politiske fanger. Folk bliver anklaget for at have hjulpet separatisterne, som her kaldes for terrorister, og de bliver fængslet.

 

Oftest har de blot sagt deres mening om emner, som staten ikke ønsker, at man skal sige noget om.

 

Befolkningen lider under de stigende leveomkostninger, bl.a. pga. stigninger af varmeudgifter, og flere familier har svært ved at betale regningerne.

 

Det kan være at det er svært at betale de højere leveomkostninger forbundet med stigninger på varmeudgifter.

 

I krigszonerne i øst finder man nu kun dem der kæmper, og så dem der ikke har resurser til at flygte fra området. De gamle, de syge, de svage, dem med små børn.

 

Før borgerkrigen brød ud, boede der ca. 8,5 mio. mennesker i området, nu er tallet nede på omkring 3,5 mio. Resten er rejst til andre områder i Ukraine, Rusland, eller de østeuropæiske lande.

 

Elena gætter på, at der op imod 5.000 politiske fanger i Ukraine. Hun har dannet en forening der samler oplysninger om de fængslede. Det hedder ’Centeret for ytringsfrihed.’

 

Den ukrainske regering oprettede i 2014 et Informationsministerium, som Elena kalder for det ’Orwellske Sandhedsministerium’. Derfra styrer de medierne med hård hånd.

 

Flere er frustrerede over ministeriets styring af pressen, og det kan være decideret farligt at omtale lidelserne blandt de folk der er blevet tilbage Østukraine. Problemerne med pressefriheden bekræftes af Amnesty Internationals rapport for 2015/2016. (1)

 

Udtaler en tv-kanal sig kritisk om visse emner, så tager Informationsministeriet sendetilladelsen fra dem. Det skete for nylig med den uafhængige russiske tv-kanal Dozhd TV. Sagen er omtalt af Human Rights Watch. (2)

 

Der er kun få tilgængelige tv-kanaler tilbage, heraf kun få russiske.

 

Kulturlivet styres lige så hårdt. Der må ikke være russisk påvirkning, selvom meget store dele af befolkningen både taler russisk og føler sig tæt knyttet til den russiske kultur.

 

De ukrainske medier er fyldt med anti-russisk propaganda og kører et falsk narrativ om at der foregår en krig imellem Ukraine og Rusland. Det gør der ikke, mener Elena, der har følgende udlægning:

 

Der foregår en borgerkrig mellem vestukrainere, der får hjælp fra amerikanske militære instruktører, og østukrainere, der får hjælp af russiske instruktører og russiske frivillige.

 

Kamp, drab og død. Men alle ligene har stort set kun ukrainske pas.

 

Elena har en teori:

Det russiske angreb på Ukraine er en løgn. Men løgnen er nødvendig for styret for at fastholde magten. For uden den “retfærdige krig” imod Rusland, kan de ikke bortforklare deres egne politiske fiaskoer.

 

Lige nu får krigen skylden for alt. Stoppede den, så ville det stå klart, at magthaverne er korrupte og ødelægger Ukraine.

 

Desværre er der mange lag i samfundet, der har brug fra krigen. Der er dem der sidder på gode ben i parlamentet og regeringen. Der er dem der plyndrer de forladte huse i Østukraine. Der er dem der tjener tykt på at lave vejspærringer, og modtager bestikkelse for hurtig passage igennem.

 

Elenas ønske er Ukraine hvor man lever fredeligt sammen, og hvor man har et retfærdigt retssystem.

 

Ukraine skal ikke deles. Ukraine skal bestå af hele det territorium landet fik ved selvstændigheden efter Sovjetunionens kollaps i 1991. Donbas, hvor den militære konflikt raser, skal ikke være russisk. Krim skal også tilhøre Ukraine, men der skal være en særlig status for Sevastopol.

 

Før at man kan leve fredeligt i Ukraine, skal krigen naturligvis stoppes. Bagefter skal der være et retsopgør.

 

De folk, der gav ordren til at sætte militæret ind imod civilbefolkningen i Donbas skal findes og de skal straffes. Og de skal straffes hårdt.

 

Elenas øjne lyner af vrede, når hun fortæller om, hvordan hendes fødeegn er blevet ødelagt.

 

Hun og hendes mand havde held til at redde Elenas mor på 91 ud af huset nær Donetsk Lufthavn, hvor krigen var særlig intens.

 

Elena fortæller mig, at hun har stået på en liste over folk, der skal slås ihjel, men at hun nu omvendt får beskyttelse fra staten i form af vagter. Hun skal altid meddele staten, hvor hun går hen og hvornår.

 

Årsagen til vagterne er barok. Indenrigsministeren blev optaget mens han truede Elena på livet. Truslen var muligvis ment som en spøg, men eftersom en lang række journalister og oppositionspolitikere faktisk ER blevet dræbt, så ville det se dårligt ud hvis Elena, der i lys af indenrigsministerens trussel, rent faktisk blev dræbt.

 

Statens vagter er både godt og skidt. For det er godt at have muligheden for at overleve konflikten og kunne fortælle historien om Ukraine. Men det er skidt at stå på en dødsliste. Indenrigsministerens trussel kan anspore overdrevne loyalister af Ukraines styre, til at ekspedere hende ud af verden.

 

Elena var i årene 2006-2014 parlamentsmedlem for partiet Regionernes Parti, den tidligere præsident Janukovitj parti. Janukovitj lever nu i eksil i Rusland. Elena forlod parlamentet efter Maidan-optøjerne og regeringsskiftet. Mindst 70 blev dræbt under optøjerne.

 

Som samfundet brød sammen, synes hun ikke længere, at det gav mening at være med i den politiske proces. Alt gik galt. Folk blev truet med vold. Hendes egen bil blev beskudt. Regeringsskiftet skete også på et ikke-lovligt grundlag, mener Elena.

 

I dag ser hun det som sin opgave fra sit ’mobile fængsel’, omgivet af statens vagter, at fortælle historien om den manglende retfærdighed i Ukraine.

 

Man kan læse mere om og af Elena Bondarenko på dette link:

 

https://docs.google.com/document/d/10pxCYzsYJoKFQhFoXW2XsaQw8s35UpE5PIZtRa2EZQE/mobilebasic

 

(1) https://www.amnesty.org/en/countries/europe-and-central-asia/ukraine/report-ukraine/

(2) https://www.hrw.org/news/2017/01/18/ukraine-tv-channel-ordered-banned