Debatindlæg bragt i medierne

Danmarks skal se realistisk på verden og have et stærkt ...

Politiko.dk 28. juli 2016.

 

Vi har et efterslæb i Danmark, hvad angår forsvaret. Derfor er det også positivt, at høre fra regeringen, at vi skal tage forpligtelsen om at leve op til NATO- kravet om at bruge 2% af BNP på forsvaret alvorligt. Med vores nuværende 1,2% er der nemlig lang vej. Samtidig har forsvaret klare mangler, hvad angår evnen til at forsvare territoriet Danmark og hvad angår evnen til at deltage i langvarende operationer. Forsvaret skal have mere mandskab og flere kapaciteter.

Hvis ikke vi lever op til NATOs forpligtelser, kan vi ikke regne med NATOs støtte, hvis vi skulle komme i problemer.

Men hvem er fjenden? Jeg mener ikke, vi bør frygte, at Rusland angriber os eller balterne. Det vil kun ske, hvis NATO og EU spiller sine kort så dumt, at der bliver fremprovokeret en krig. Men selvfølgelig er det en risiko, som vi skal tage alvorligt. Disse organisationer har kastet alt deres had på Rusland og ønsker, at Rusland skal opføre sig som en perifer, småstat, – som et lille lam. Det er klart, at det ville være så meget lettere for alle, hvis dette var tilfældet. En verden uden løver, fyldt med små lam ville være mere enkel. Men det er bare sjældent man ser løver opføre sig som lam i denne faldne verden. Tyskland var i stand til det i perioden efter 2. verdenskrig pga deres kæmpe byrde af skyld og skam. Men allerede nu er stormagtsattituderne til at se i det små, som de har været hos Frankrig, UK og selvfølgelig meget klart hos USA.

Så vel er der risiko forbundet med Ruslands genvundne stormagtsstatus. Men hvis vi kunne opføre os klogt i Vesten, kunne vi få gavn af Ruslands større kræfter og få dem til at arbejde sammen med os. Hvis ikke, kan vi få en meget ubehagelig udvikling.

At Putin har indrettet et system i Rusland, der er autoritært og meget, meget langt fra det vi ønsker i Danmark, behøver ikke betyde, at vi ikke kan have visse fælles interessser på det udenrigspolitiske område. Er der noget, man frygter i Rusland er det islamisk radikalisering. Noget som vi i Europa burde være noget bedre til at stoppe.

Hvem er så fjenden? Den ukendte fremtid, er det tågede svar. Islam har angrebet os og Vesten igen. Men vi ved ikke præcist, hvordan denne kamp vil fortsætte. Vil den udvikle sig i vore lande eller vil den fortsætte i Mellemøsten som kampen imod Islamisk Stat? Vi kan ikke vide det. Vi kan heller ikke vide, om der vil opstå trusler tættere på os. Hvem forudsagde murens fald eller angrebet den 11. september 2001? Det eneste vi ved er, at vi ikke kan sige særlig meget om fremtiden. Derfor skal vi være klar til lidt af hvert og det værste. Derfor skal vi have et stært forsvar og i det mindste leve op til vores NATO-forpligtelser.

Vi behøver ikke at skabe Rusland om til et frygteligt fjendebillede, som de fleste borgerlig for tiden gør, for at have et argument for at have et stærkt forsvar.